handleiding wordpress thema installeren

WordPress thema installeren – Tutorial

Wil je een WordPress thema installeren op je site? Ongetwijfeld heb je al eens gehoord over alle gratis en betaalde thema’s die er zijn voor WordPress websites, maar als je eenmaal een keuze voor een thema hebt gemaakt, hoe installeer je dit thema dan? Vooral als beginner wil je misschien eerst wat thema’s testen om te zien welke het beste past en welk thema de mogelijkheden biedt die jij zoekt.

Deze handleiding laat je stap voor stap zien hoe je een WordPress thema kunt installeren. We maken hierbij onderscheid in 3 manieren:

  • WordPress thema installeren via de zoekfunctie in de admin
  • WordPress thema installeren via de upload functie in de admin
  • WordPress thema installeren via FTP

Nog een laatste tip: zodra je een thema via de admin activeert, wijzigt de gehele lay-out van je website. Denk hier dus wel aan, vooral als je het thema van een bestaande website gaat aanpassen.

WordPress thema installeren via de zoekfunctie in de admin

Er zijn heel veel gratis thema’s beschikbaar via WordPress.org die je eenvoudig kunt installeren via de admin van je website. Log hiervoor in op de admin van je website en ga naar Weergave > Thema’s.

wordpress-thema-installeren

Je ziet hier een overzicht van de thema’s die reeds zijn geïnstalleerd voor je website en welk thema op dit moment actief is. Klik bovenaan de pagina op de knop Nieuwe toevoegen. Je gaat nu naar de pagina met alle beschikbare WordPress thema’s die je gratis kunt installeren.

wordpress-thema-installeren1

In het eerste tabblad staan uitgelichte thema’s, dit zijn door WordPress geselecteerde thema’s. Het volgende tabblad geeft de populaire thema’s weer, dan is er een tabblad met de nieuwste thema’s en in het laatste tabblad kun je je eigen Favorieten zien. Je hebt hiervoor een account op WordPress.org nodig. Het laatste tabblad is het Eigenschap filter, zoals je hieronder ook ziet.

wordpress-thema-installeren-eigenschapfilter

In het Eigenschap Filter kun je op zoek gaan naar specifieke thema’s met eigenschappen die je zoekt. Je kunt hierbij selecteren op Kleur, Lay-out, Eigenschappen en Onderwerp.

Tenslotte is er helemaal rechts een zoekfunctie waarmee je direct op de naam van een thema kunt zoeken.

Wij zochten het thema Flatly, een responsive thema dat diverse mogelijkheden heeft om naar wens aangepast te worden.

Door over de afbeelding van het thema te gaan zie je Details & voorbeeld en als je hierop klikt, zie je wat meer informatie over het thema. Klik vervolgens op Installeren om het thema toe te voegen aan je eigen website. Nadat het thema is geïnstalleerd, kun je een live voorbeeld bekijken of het thema activeren. Zodra een thema is geactiveerd, wordt dit ook gebruikt op je website.

WordPress thema installeren via de upload functie in de admin

Bovenstaande methode heeft alleen de optie de gratis thema’s van WordPress.org te installeren. Het is echter maar de vraag of je een gratis thema wilt gebruiken voor je site. Er zijn namelijk ook heel veel betaalde premium thema’s, vaak niet eens zo heel duur, maar wel met veel meer eigenschappen en mogelijkheden. Mijn voorkeur gaat eigenlijk altijd uit naar een betaald thema.

Kies jij voor een betaald thema, bijvoorbeeld via Themeforest of MyThemeShop dan zul je na betaling een bestand kunnen downloaden. Download dit bestand en sla het op je computer op, bijvoorbeeld op het bureaublad. Vervolgens log je in op de WP-admin van je site en gaat naar Weergave > Thema’s.

wordpress-thema-installeren1

Klik hier op Thema uploaden (bovenin naast Thema’s toevoegen). Onderstaand scherm zie je nu.

wordpress-thema-toevoegen

Klik hier op Blader en ga naar de locatie waar je het thema hebt opgeslagen. Selecteer het zip bestand en klik op Nu installeren. Het pakket wordt nu uitgepakt in jouw WordPress site en kan geactiveerd worden. Je premium theme is nu actief op je website en je kunt aan de slag met de configuratie daarvan.

WordPress thema installeren via FTP

De laatste optie die ik wil bespreken om een nieuw WordPress thema te installeren is de optie dit via FTP te doen. Ik ga ervan uit dat je weet hoe een FTP programma werkt. Start dus je FTP programma, bijvoorbeeld Filezilla of Total Commander op, en maak de FTP verbinding met je host. Nu ga je naar de directory wp-content >themes. In deze map sleep je het uitgepakte bestand. Als het gehele bestand naar de server is ge-upload, ga je naar de wp-admin van je website (dus in de browser en niet in het FTP-programma). Hier ga je naar Weergave > Thema’s en het nieuwe thema dat je via FTP hebt toegevoegd zul je nu ook zien staan. Klik op Activeren om dit thema te gaan gebruiken.

Ik hoop dat je dit artikel handig vond en dat het je heeft geholpen bij het installeren van een nieuw WordPress thema. Like ons op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe tutorials en thema’s. Als je vragen hebt, aarzel niet deze hieronder te stellen of natuurlijk via Facebook.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *